Сполучникова парадигмальність: позиційність, структурність і функційність

Автор(и)

  • Анатолій Загнітко Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

У сучасній граматиці істотно переосмислюються традиційні підходи до тлумачення частиномовних класів слів через пошук відповідних когнітивних уявлень, функційних статусів, прагматичних орієнтувань та інше. Кожний із таких підходів цілком заслуговує на увагу, оскільки розглядає той чи той категорійний клас у відповідному аспекті: когнітивний розгляд із активним використанням концептуально-репрезентативного аналізу та когнітивно-матричного методу зосереджує увагу на встановленні основного чи визначального концепту частиномовного класу (предметність – для іменника, ознаковість – для прикметника та ін.), функційний – передбачає встановлення й диференціювання первинних і вторинних виявів лексемних множин категорійних класів, прагматичний – орієнтований на вивчення інтенційних можливостей відповідних форм частиномовних класів. У цьому розрізі істотним постає встановлення кваліфікаційних ознак частиномовного класу сполучників із простеженням особливостей і закономірностей їх парадигмальності, позиційності, структурності та функційності, оскільки в загальній множині наукових студіювань найбільшою мірою зосереджувано увагу на співвідносності аналітичних і синтетичних тенденцій у сполучниковому класі, а також на з’ясуванні спеціалізованості й транспозиційності в його структурі (К. Городенська, М. Мірченко та ін.), водночас актуальним постає з’ясування позиційного усталення і/чи неусталення сполучникових слів, встановлення ємності парадигмальності сполучників загалом та кожного зокрема. Не менш важливим є розкриття функційної наповнювавості сполучникових слів – від часткового до повного розмивання первинної семантики.

Біографія автора

Анатолій Загнітко , Донецький національний університет імені Василя Стуса

доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, декан факультету філології, психології та іноземних мов, професор кафедри загального та прикладного мовознавства і слов’янської філології

Посилання

Вихованець І. Р. Частини мови в семантико-граматичному аспекті. Київ: Наукова думка, 1988. 255 с.

Городенська К. Граматичний словник української мови. Сполучники. Київ-Херсон: Херсонський державний університет, 2007. 340 с.

Городенська К. Г. Сполучники української літературної мови. Київ: Видавничий дім Дмитра Бураго, 2010. 204 с.

Загнітко А. «Матеріали до словника». Українські прийменники: Синхронія і діахронія: пробний зошит / за ред. Проф. А. П. Загнітка. Донецьк: ДонНУ, 2003. С. 3–17.

Загнітко А. Теоретична граматика сучасної української мови. Морфологія. Синтаксис. Донецьк: ТОВ «ВКФ «БАО», 2011. 991 с.

Загнітко А. Сучасний лінгвістичний словник. Вінниця: Твори, 2020. 992 с.

Загнітко А., Данилюк І., Ситар Г., Щукіна І. Словник українських прийменників. Сучасна українська мова. Донецьк: ТОВ «ВКТ “БАО”», 2007. 416 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-30